Sune Raunkjær

Byrådsmedlem Halsnæs Kommune

BUDGETFORLIG 2017

21. december 2016

MERE SOLIDT END SMALT er den overskrift, jeg vil sætte på årets budgetforlig mellem Venstre og DF i Halsnæs. Hele forligsteksten kan du læse her.

I Venstre ønsker vi fortsat at afdrage massivt på vores store kommunale gæld. Det gør vi med 176 mio over de næste 4 år. Det er klogt og nødvendigt, både for at kunne investere i den kommunale udvikling og kernevelfærd nu, men også for at sikre, at vi også i fremtiden vil have samme muligheder. Det sikrer den budgetaftale vi nu har indgået med Dansk Folkeparti.

Med dette budget tilfører vi mange midler til mange områder. Alene de tekniske fremskrivninger tilfører 28 mio til specialundervisning, anbringelser, voksen- handikap samt hjælpemidler. De 28 mio er der hårdt brug for, bl.a. fordi udgifterne på specielt anbringelser på børneområdet i år desværre er steget kraftigt. Det, håber jeg, er et udtryk for, at tidligere tiders mangelfulde indsats nu er afløst af rettidig omhu, ikke mindst til glæde for børnene. Heldigvis har vi alle pengene selv, uden at vi skal ud at spare andre steder først, ikke mindst takket være vores egen dagsorden med fokus på stram økonomistyring og løbende effektiviseringer.

Samtidig har vi taget mange af de foreslåede besparelser ud. Særligt glad er jeg for at gæstedagplejen består, at maden i vuggestuerne fortsat er indeholdt i taksten, samt at normeringen ikke stiger til mere end 16 elever pr. klasse i 10'eren. Alle forslag, der har affødt mange gode høringssvar som vi nu har taget til efterretning og indarbejdet i det endelige budget.

Det er også meget tilfredsstillende, at bibliotekerne i Frederiksværk og Hundested bliver åbne biblioteker med stærkt udvidede åbningstider, og at begge biblioteker bidrager lige meget, således at den betjente åbningstid falder lige meget begge steder.

Det er lykkedes os at gøre dette muligt med kun meget små lånoptag, samtidig med at vi sørger for at have plads i vores servicedrift til uforudsete udgifter og udefrakommende begivenheder, der måtte få betydning for os i Halsnæs.

Det er det, jeg kalder et solidt budget, bygget på ansvarlighed og sund fornuft.